HOE BELANGRIJK IS ZONNEBRANDCREME?

Zonnebrandcreme speelt een cruciale rol in het beschermen tegen zonschade, huidkanker en vroegtijdige veroudering. Hier is wat je moet weten over deze onmisbare huidverzorging.

Het is algemeen bekend dat tijd doorbrengen in de buitenlucht, of je nu sport, speelt of ontspant, gunstig is voor zowel je lichaam als geest. De zon levert waardevolle vitamine D aan ons lichaam, wat essentieel is voor diverse fysiologische processen zoals slaap, spijsvertering, metabolisme, energie en mentale helderheid.

Toch is voorzichtigheid geboden wanneer we genieten van de zon, omdat buiten zijn ook blootstelling aan zonnestraling betekent. Onze grootste orgaan, de opperhuid, staat voortdurend bloot aan de schadelijke UV-stralen van de zon.

Gelukkig helpt de uitvinding van zonnebrandcrème en andere zonbeschermingsproducten ons om veilig en met plezier van de natuur te genieten. Je begrijpt waarschijnlijk al hoe belangrijk zonnebrandcrème is en welke voordelen het biedt. Laten we nu dieper ingaan op de essentie van zonnebrandcrème en hoe het je huid beschermt.

DE NEGATIEVE EFFECTEN VAN UVA- EN UVB-STRALING

Zonlicht heeft een vertraging van acht minuten vanwege de afstand tot de aarde. Zonlicht bestaat uit drie soorten elektromagnetische straling: zichtbaar licht, infrarood (warmte) en UV-straling. UVA- en UVB-stralen vallen onder deze laatste categorie en zijn verantwoordelijk voor zonschade, huidkanker, zonnebrand en bruining.

HUIDKANKER

We zijn vast op de hoogte van de schadelijke effecten van deze stralen en hoe ze vroegtijdige veroudering, zonschade en huidkanker veroorzaken. Zonschade kan zich op diverse manieren manifesteren en is niet altijd direct zichtbaar. Het vergt tijd voordat de opgebouwde schade in onze cellen duidelijk wordt. Enkele tekenen van zonschade zijn onder andere:

Zonnebrand
Ouderdomsvlekken in verschillende kleuren
Fijne lijntjes
Verlies van elasticiteit
Rimpels
De onzichtbare tekenen van zonschade zijn nog gevaarlijker. Huidkanker kan iedereen treffen en is zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Hoewel basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen het merendeel van de huidkankergevallen uitmaken, kan melanoom nog steeds ontstaan. Dermatologen benadrukken het belang van zonnebrandcrème om melanoom en andere vormen van huidkanker te voorkomen.

UITLEG OVER ZONNEBRANDCRÈME

De waarde van zonnebrandcrème is bevestigd door talloze studies en jarenlang onderzoek. Het gebruik ervan vermindert aanzienlijk de risico’s die gepaard gaan met UVA- en UVB-stralen. SPF staat voor ‘Sun Protection Factor’, maar heeft niet rechtstreeks te maken met hoe lang iemand in de zon kan zijn zonder de schadelijke effecten van de zonnestralen te ondervinden.

BREED SPECTRUM

‘Breedspectrum’ duidt erop dat een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen beide soorten ultraviolette straling (UVA en UVB). Producten die als ‘breedspectrum’ worden aangeduid, moeten een SPF-waarde van meer dan 15 hebben en een breedspectrumtest doorstaan om claims over het voorkomen van huidveroudering en huidkanker te ondersteunen. Aangezien UVA-stralen niet direct zichtbare zonnebrand veroorzaken, wordt de effectiviteit van SPF-bescherming anders beoordeeld dan bij UVB-stralen.

KEUZES IN ZONBESCHERMING

Er bestaan diverse soorten zonnefilters, zoals crèmes, gels, lotions en sprays. Kies afhankelijk van het specifieke gebied waar je je zorgen over maakt het geschikte product.

CRÈME: Kies voor gevoelige delen zoals het gezicht, de nek en de handen. Deze gebieden vertonen vaak sneller zichtbare tekenen van veroudering, dus een hoogwaardige breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30+ is aan te raden.
GELS: Voor gebieden met haar is gel handiger dan een crèmige zonnebrandcrème. Gel smeert gemakkelijk uit, hecht niet aan het haar en biedt gelijkmatige bescherming.
SPRAYS: Moeilijk bereikbare plekken kunnen baat hebben bij een zonnebrandspray. Denk aan de achterkant van je benen, schouders, nek en armen – deze zijn makkelijker en effectiever te bereiken met een spray.

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET KIEZEN VAN ZONNEBRANDCRÈME

MILIEUVRIENDELIJK: Als je vaak in oceanen, rivieren of meren zwemt, kan je zonnebrandcrème in het water terechtkomen. Kies een variant die riffen niet aantast om de impact op het onderwaterleven te minimaliseren.
WATERBESTENDIG: Voor mensen die watersporten beoefenen of veel buiten actief zijn, zijn waterbestendige zonnebrandcrèmes een goede keuze.
HOGE SPF: Kies minimaal SPF 30 voor voldoende bescherming tegen de zon.
REGELMATIG HERAPPLICEREN: Als je veel tijd buiten doorbrengt, breng je zonnebrandcrème elke uur opnieuw aan voor optimale bescherming.
BESCHERMENDE KLEDING: Draag UV-beschermende kleding zoals shirts en hoeden om je huid extra te beschermen. Dit geldt vooral voor kinderen en mensen met een lichte huid